Protestskjegg i et kvekerperspektiv

Posted on juni 9, 2011

0Ulike religioner og religiøse retninger har regler for skjeggvekst. Wikipedia har en del informasjon om dette.

Selv er jeg europeisk kveker, men i USA finnes det ulike retninger innen kvekerdommen. De siste åra har det der vært en økende interesse for å kle seg enkelt («plain»), noe som i kvekertradisjonen handler om å la klesdrakten gjenspeile den sosiale og religiøse overbevisningen. Det kan handle om å bruke bredbremmet svart hatt, ha klær uten pynt som er produsert på måter som tar hensyn til miljø og arbeidstakerrettigheter, bare kjøpe brukte klær og å la skjegget gro, men barbere barten.

Dette ble jeg selvsagt nysgjerrig på. Det viser seg at det å barbere barten i tidligere tider var en måte å markere at man var pasifist på, ettersom bart nærmest var en del av militæruniformen i en del land. I dag er motivasjonen for å barbere barten like ofte av praktisk art.

De første kvekerne var glattbarberte, så denne tradisjonen for skjegg har kommet til underveis. Kvekere er ikke tilhenger av strikte regler (i alle fall ikke de europeiske kvekerne), så det eksisterer ingen skjeggtvang.

Første juni barberte jeg meg for siste gang på lenge. Dette var ikke først og fremst et valg jeg tok av religiøse årsaker, men i protest mot at den norske stat bestemmer over kroppen min. Jeg får ikke lov til å fjerne eggstokker eller livmor, og jeg har derfor ingen mulighet til å få et mannlig personnummer. Nå skal jeg la skjegget gro til jeg er kvitt disse uønska (og potensielt skadelige) innvollene. Ettersom det dreier seg om å samle kroppen til ett rike, lot jeg meg inspirere av Harald Hårfagre og kalte prosjektet Tarald Skjeggfagre (egen blogg for prosjektet).

Siden jeg gror skjegg av overbevisningsgrunner, gir det mening innenfor kvekertradisjonen. Jeg kommer ikke til å ta barten, selv om jeg er pasifist. Mange av kvekerne som praktiserer ulike varianter av den enkle klesstilen forteller at de oftere enn før får spørsmål om sin tro. Jeg er spent på å se om dette også vil gjelde her i Norge.

Posted in: Norsk