Å sørge over han som ikke er borte

Posted on mai 15, 2011

0Søndagens tekst er hentet fra Joh. 16, 16-22, hvor Jesus snakker om det som skal skje:

16 Om en liten stund ser dere meg ikke lenger, men om en liten stund igjen skal dere se meg.» 17 Da sa noen av disiplene hans til hverandre: «Hva mener han med å si: ‘Om en liten stund ser dere meg ikke lenger, men om en liten stund igjen skal dere se meg’, og: ‘Jeg går til Far’? 18 Hva mener han med ‘om en liten stund’? Vi skjønner ikke hva han snakker om.» 19 Jesus visste at de ville spørre ham, og han sa: «Snakker dere om det jeg sa: ‘Om en liten stund ser dere meg ikke lenger, men om en liten stund igjen skal dere se meg’? 20 Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Dere skal gråte og klage, men verden skal glede seg. Dere skal sørge, men sorgen skal bli forvandlet til glede. 21 Når en kvinne skal føde, er hun engstelig, for hennes time er kommet. Men når barnet er født, har hun glemt smertene i sin glede over at et menneske er kommet til verden. 22 Også dere er engstelige nå. Men jeg skal se dere igjen, og hjertet deres skal bli fylt av glede, og ingen skal ta gleden fra dere.

Det ligner en komme-ut-fortelling. Disiplene har kjent Jesus som menneske og han forbereder dem på at dette mennesket vil bli borte, men at han likevel vil være hos dem. På samme måte forbereder en transmann sin familie på at den datteren og søsteren de har kjent til nå blir borte, men at de i stedet vil få en sønn og bror.

I likhet med disiplene har familiene ofte vanskelig for å forstå det før det skjer, og noen har vanskelig for å tilpasse seg det etterpå. Disse overgangene bryter med det de fleste av oss forestiller oss at er mulig. Det understreker at vi ikke er kalt til å forstå, men til å erfare og åpne oss for det som skjer.

I den første diktsamlingen min, Framandkar, har jeg et dikt om dette:

Det finst eit ekko
av noko eg ikkje sa
ein skugge
av det eg ikkje var
i auga til mor mi

Dei spør korleis ein sørgjer
over ein som ikkje er borte
Kor ein kan minnast
ei som ikkje var
Eg har ingen svar