Taralds lignelse om hagen

Posted on april 30, 2011

0Det er vår. Hvis jeg hadde hatt hage, skulle jeg nå ha planta ut hardføre planter og kanskje sådd noen frø i potter innendørs. Jeg har ingen hage, men jeg kom til å tenke på hagen som en metafor for trosfellesskapet – Guds hage.

Guds hage er svært mangfoldig. Her vokser høye rake trær, og forkrøpla bonsai-trær. Her finnes praktfulle blomster og planter som bare blomstrer en gang i løpet av et langt liv. Her er kaktuser og krydderurter.

Noen er slyngplanter som trenger en vegg eller et tre å klatre oppover. Hvis de tar overhånd, kan de kvele andre planter i sin jakt på lys og næring. Noen trær krever så mye lys eller næring at ingen planter kan vokse i skyggen deres. Jeg prøver å ikke bli et sånt tre, men jeg vil heller ikke la meg tvinges inn i en bonsai-form.

Akkurat nå er jeg en plante som har fått vokse seg stor og sterk innendørs hele vinteren. Nå skal jeg plantes ut blant kvekerne. Der er det nok av lys og næring. Fortsatt er det tidlig på våren. Det kan fortsatt komme frost. Kanskje kommer det et vindkast og knekker stenglene mine. Kanskje rammes jeg av insektsangrep (jeg tror det er ganske vanlig blant kvekerne).

Men røttene mine butter mot blomsterpotta. Den har blitt for trang. Jeg vil la røttene mine trenge dypt ned i jorda og hente ny næring. Jeg vil strekke bladene mot sola, ikke bak et vindusglass. Det er verdt risikoen.

Hva er du i Guds hage?

Posted in: Norsk