Å finne et vindu i veggen

Posted on mars 13, 2011

0Et forheng blei dratt til side i min indre leilighet våren 2008 da jeg var med på å arrangere kvekerhelg i Tromsø Kristelige Studentforbund. Der jeg trodde veggen var av massiv betong, kom et vindu til syne. Gjennom vinduet så jeg en ny og ukjent verden ta form og begynte å glede meg til å utforske den. Slik opplevde jeg møtet med kvekerne, men var for sjenert til å beskrive det slik på bloggen.

Den samme følelsen har jeg hatt flere ganger på kvekermøte og nå sist da jeg leste artikkelen om kristen universalisme. Det kunne ha føltes utrygt at veggen forsvant; at det jeg trodde jeg visste ikke lenger stemte. I stedet ga det meg en fantastisk frihetsfølelse, glede, spenning og en følelse av å ha kommet hjem.

I årene som har gått siden det første møtet, har vinduet blitt til ei dør som åpnes mer og mer. Det kiler fortsatt i magen når jeg tenker på det. Jeg antar at det ligner den følelsen fallskjermhoppere har.

Fra jeg var liten er jeg vant til å tenke at omvendelse og sterke frelsesopplevelser ikke er for meg. Er man oppvokst i den trauste, trygge norske kirke med en far som er prest, virker alle former for omvendelse ganske fremmede. I tillegg har nyfrelste en tendens til å bli konservative og dogmatiske, noe jeg ikke tror ligger for meg. Dessuten lærte jeg at man ikke trenger noen omvendelse hvis man er døpt.

Likevel vil jeg beskrive mitt møte med kvekerne som nettopp en omvendelse og en frelseserfaring. Ikke en særlig karismatisk en eller spesielt utagerende. Heller en stille glede over å oppdage noe nytt og fantastisk. Jeg spratt ikke opp og ropte halleluja. Jeg bare åpna det indre vinduet som blei åpenbart for meg og gleda meg over å kjenne vinden mot huden.

Jeg tror det kan kalles en åpenbaring eller et syn i ordets rette forstand. Det var ikke en tanke eller et bilde jeg anstrengte meg for å lage, men en fysisk opplevelse. For en som er så tanketung som meg, er sånt svært sjeldent.

I motsetning til de karismatiske omvendelsene innebar ikke min noen avvisning av livet forut for opplevelsen. Jeg vil aldri påstå at jeg levde et syndig liv før eller et mindre syndig liv nå. Jeg anser for eksempel tida i Norges Kristelige Studentforbund som et steg på veien mot denne nye erfaringen. Og jeg tror at oppveksten min gir meg et godt utgangspunkt som kveker siden jeg kjenner Bibelen relativt godt.

Som alle nyfrelste vil jeg gjerne at andre skal få oppleve noe lignende. Heldigvis tror jeg ikke at alle må bli kvekere (men det hadde hjulpet på mye her i verden) eller kristne. Vi har alle noe av Gud i oss, det gjelder bare å finne vinduet og åpne det.

Posted in: Norsk