«La dem vokse sammen til høsten kommer»

Posted on februar 6, 2011

0På Bibel.no fant jeg meditasjonsopplegget Ordets skole. Det finnes retninger også innen katolsk tradisjon som legger vekt på den mystiske siden ved tro som ligner kvekernes. Den største forskjellen er oppfatningen kvekerne har om at Gud taler gjennom oss, ut fra det av Gud i alle, og ikke utenfra slik veiledningen til meditasjonsopplegget beskriver.

Søndagens tekst er altså Matt. 13, 24-30 om Jesus som såmann og en fiende som sår ugress. Er de ulike vekstene mennesker? Det ville isåfall bety at det finnes mennesker som er tvers gjennom gode og mennesker som er tvers gjennom onde. Det stemmer ikke, så det kan ikke være det Jesus har ment.

På den andre siden er det dette med at hver spire av det gode er for verdifull til å risikere å luke den bort sammen med ugresset. Det stemmer jo med tolkningen om alle spirene som mennesker.

Hvis jeg i stedet leser spirene som ideer gir det hele mer mening. Jesus sår gode ideer i verden. Samtidig blir det også sådd onde ideer. Det er vanskelig å vite hva som er hva før de har vokst. Først når vi ser hvilke frukter de bærer kan vi skille de gode ideene fra de onde. Ideene kan være sådd blant kristne, buddister, hinduer, muslimer og ateister. Er de gode skal vi ta dem til oss uansett de omgivelse de har vokst fram fra.

Men det er kanskje likevel snakk om mennesker her. Betyr det at Jesus hadde dårligere kjenneskap til menneskets vesen enn jeg har? Eller kan det ha noe med konteksten å gjøre, de omgivelsene og den tiden ordene ble sagt i?

Tjenerne er ivrige etter å luke bort ugresset, men Jesus vil ikke risikere å miste en eneste god spire. Stemmer dette med det jeg ser rundt meg? Ja. Mange av mine venner er blitt luket ut fra kristne sammenhenger. Mange kristne er svært ivrige etter å luke. Da sier Jesus til dem «La dem vokse sammen til høsten kommer».

Teksten etterlater meg skeptisk og ambivalent. Jeg tror ikke på dommens dag i tradisjonell betydning. Dommen hører Gud til, så det er lite givende å spekulere på livet etter døden. Jeg tror alle mennesker har noe av Gud i seg. Ingen er tvers gjennom onde eller gode. Vi kan la det gode vokse i oss, kjærligheten, det av Gud i oss, og å tro på Jesus er en slags gjødsel for dette.

Posted in: Norsk