Mistet: Fellesskap

Posted on januar 7, 2011

0En facebookbekjent av meg kommenterte begrepet «personlig kristen slik: «Kristendommen er ikke noe individuelt, det er et fellesskap.» Og jeg kjente at det gjorde vondt. I mange år klorte jeg meg fast til statskirka, ettersom det er der jeg er oppvokst og har familien min. Til slutt ga jeg opp. Det finnes mange flotte folk og prester i Den norske kirke. Men jeg oppdaga at jeg gikk til gudstjeneste forberedt på å bli tråkka på, hvis jeg ikke kjente presten fra før. Sånn skal det ikke være.

Jeg hadde mista tilliten til andre kristne og dermed til det kristne fellesskapet. Jeg hadde hørt for mange av dem uttrykke hat og fordommer i Guds navn. Det jeg ikke er særlig redd for å kalle reinspikka blasfemi. Kristne fellesskap var blitt synonymt med overlevelseskamp.

I et forsøk på å finne tilbake til freden og det åpne fellesskapet søkte jeg meg til kvekerne. Bare for å oppdage at jeg ikke turde å slippe kontrollen, slik jeg tror man må for komme i kontakt med Gud. Å tro er for meg noe veldig personlig. Gud har vært en konstant del av min verden slik ikke noe menneske kan. Ofte har jeg følt at hin har hatt mer tro på meg enn jeg har hatt på meg selv.

Å være i kontakt med Gud er å stille seg åpen og mentalt naken. Å bli angrepet i en slik posisjon gjør skaden ekstra stor. Gjennom mange år har jeg lært å beskytte meg mot slike angrep. Resultatet er at jeg ikke lenger tør å stille meg naken og åpen for Gud i nærvær av andre mennesker. I alle fall har det vært sånn det siste året.

Det siste året har jeg vært deprimert. En del vil si at det nettopp er da man trenger fellesskap og tro. Jeg skulle ønske at jeg hadde et slikt fellesskap, men det krever at jeg tør å stole på mennesker som kaller seg kristne. Selv om jeg mener at det burde være nok å stole på Gud, er jeg ikke sikker på at jeg har rett.

Jeg skulle ønske at begrepet personlig kristen kunne reserveres for sånne som meg; for oss utskudd som tror på tross av alt som kalles kristendom, oss som befinner oss utenfor alle fellesskap. I stedet er det mest brukt av nyfrelste blasfemikere, de som befinner seg lengst unna meg i troslandskapet.

Posted in: Norsk