Messe på studenthuset i morra, torsdag

Posted on august 20, 2008

0Tromsø Kristelige Studentforbund (Forbundet) og studentprest Tor Stranda arrangerer Debut-messe som del av Debut-uka for studenter i Tromsø. Tidligere år har Også Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget) og Ny Generasjon vært med. Laget trakk seg p.g.a. uenighet (boikott av studentpresten og Forbundet kan man kalle det), en uenighet jeg tror vi er tjent med å få opp i lyset. Ny Generasjon trakk seg fordi de vil frelse folk og heller vil misjonere på gatehjørner o.l. Jeg er ikke voldsomt lei meg for det heller. Jeg synes det er vanskelig å samarbeide med folk som jeg mener befinner seg på grensen til blasfemi.

Litt om blasfemi
Hva ikke-troende gjør med det jeg anser som hellige tar jeg meg ikke nær av. Derimot mener jeg det er gudsbespottelse å gjøre Gud til en sneversynt gammel gubbe. Jeg tror på en Gud som ikke bare finnes i Bibelen, men også i hvert enkelt menneske, en Gud som fortsetter å skape i takt(/utakt) med utviklinga ellers. Å si at Gud anser kjærlighet mellom personer av samme kjønn for å være synd blir derfor blasfemi for meg. Gud er kjærlighet. Ingen kjærlighet er Gud fremmed. Se også KJærligheten tåler alt, men gjør troen det også? og God makes no mistakes – kind of a sermon.

Hva skal jeg si?
Til i morra skal jeg skrive en forbønn og plukke ut dikt. I tillegg har jeg ansvar for å informere om Forbundet på kirkekaffen. Forbønna kommer til å postes her når den er ferdig. Spørsmålet er hvordan jeg skal presentere Forbundet for en ny generasjon studenter. Hva er det de trenger?

Jeg har tro på at mange ønsker seg et fristed. Studenttilværelsen er ei tid for eksperimentering, skal være det. Da er det godt å ha litt fast grunn å stå på, et fellesskap hvor man kan møte Gud og få styrke til å takle de utfordringene som livet byr på. Dessuten er Forbundet opptatt av å være sosiale

Forbundet har også ei oppgave som urokråke i kirka. Vi vil utfordre kristne til å reflektere over sine standpunkter; kjenne etter om de er i tråd med Guds vilje eller ikke. Vi vil være solidariske med dem som er maktesløse, undertrykte og stiller svakt i dagens samfunn. (Vi burde definitivt ta opp psykiatri.) Både i Norge og internasjonalt. For oss skal troa få praktiske konsekvenser. Ikke nødvendigvis i pietistisk betydning (oftest ikke) der man fokuserer på avhold både fra rus og sex og andre av Guds gaver. Guds-troa skal få konsekvenser for etikken vår; hvordan vi behandler andre mennesker.

Programmet

Og så skal jeg snakke om programmet for høsten:

12.september Forbudsmesse ved Torbjørn Askevold, leiar i Norges Kristelige Studentforbund. Kveldsmat og val av landsmøtedelegatar og landsstyrerepresentant etter messa.

13.-14-september Gåsvær-tur Deltakaravgift: 200. Påmeldingsfrist: 1.september

3.oktober Forbundsmesse med kveldsmat.

16.-19. oktober Landsmøte i Norges Kristelige Studentforbund

24. oktober Forbundsmesse på engelsk kor internasjonale studentar blir invitert med. Prest: Tor Stranda?

14. november Forbundsmesse med kveldsmat. Transgender day of Rememberance. Liturg: Tarald.

6.desember Semesteravslutning i Forbundet. Messe med påfølgande fest.

I tillegg skal vi en tur til Hammerfest for å besøke den nye presten der, som har vært aktiv i Forbundet i Tromsø. Det blir også en stille andakt på kveker-måten i løpet av semesteret, og det er den og trans-dagen som blir mine hovedprosjekter i Forbundet dette semesteret, i tillegg til å være leder.

Jeg er stolt av Forbundet og stolt over å få være leder. Samtidig er dette det første semesteret på 11 år at jeg ikke er student. Jeg burde integreres i en vanlig menighet, men det er vanskelig. Jeg tar dattra mi med på gudstjeneste i kirka her vi bor når det klaffer, men føler meg ikke hjemme der. Jeg stoler ikke på at de forkynner en kristendom som gir rom for å være den jeg er. Når jeg søker et fellesskap med andre kristne og med Gud vil jeg ha ro og trygghet. Jeg vil ikke risikere å få et verbalt slag i trynet fra preikestolen. Og selv om det skjer ytterst sjelden, merker jeg at jeg er på vakt, blir utrygg.

Innerst inne er jeg dessuten kveker, men enn så lenge finnes det ikke noen kveker-møter her i Tromsø. Derfor er det fortsatt Forbundet som er min menighet. Det anbefales!

Messa i morra holdes på studenthuset driv i 4. etasje kl.20.00. Liturg er studentprest Tor Stranda, predikant er Eirik Junge Eliassen. I tillegg bidrar medlemmer av Tromsø Kristelige Studentforbund.

De øvrige messene holdes i Bymisjonens lokaler. Se www.forbundet.no for mer info.

Posted in: Norsk